Bezglutenowy, bez jajek i cukru. Bez pieczenia! Ciasto bardzo zdrowe i smaczne. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie słodkości do masy może dodać słodzik np. ksylitol lub ewentualnie cukier. Ale wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby :) Jeszcze zdążysz zrobić :)
Miłego odpoczywania!
Składniki na spód:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki oleju kokosowego
Składniki na masę:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki domowego mleka kokosowego
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Szklankę daktyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15
minut. Wiórki kokosowe delikatnie blendujemy, ale nie musimy tego robić. Olej
kokosowy roztapiamy w rondelku i mieszamy z wiórkami i kakao. Dodajemy
odsądzone i zmiksowane daktyle do masy i łączymy wszystkie składniki. Masa powinna być lepka i mokra, najlepiej jakby miała konsystencję mokrego piasku Okrągłą
blaszkę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapełniamy
przygotowaną masą. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod gorącą wodą,
przekładamy do garnka i zalewamy 3 szklankami domowego mleka kokosowego. Jeśli nie
przygotowaliśmy własnego możemy zakupić gotowe w puszce. Kaszę gotujemy około
20 minut, pod koniec gotowa dodajemy olej kokosowy. Jeśli chcemy dodać cukier
już słodzić to teraz jest odpowiedni moment – możemy dodać 100 g cukru lub ksylitolu.
Jednak bez tych dodatków ciasto jest odpowiednio słodkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz