czwartek, 15 października 2015

Kurczak z warzywami z woka Ballerini

Lubię szybkie potrawy. Lubię kiedy dobrze przyprawione mięso szybko się podsmaża i przede wszystkim nie jest zatopione w dużej ilości tłuszczu. Pokrojone warzywa szybko miękną, a całe danie przesiąka mieszanką przygotowanych przypraw. Aromat ekspresowo rozprzestrzenia się w kuchni, a jeszcze szybciej gotowy obiad ląduje na talerzu. Z przyjemnością przygotowuję posiłki, które prócz ekscytacji smakiem, przynoszą inne korzyści - takie jak dziś! Przyjemne i szybkie przygotowanie obiadu, dzięki uprzejmości firmy Ballarini. Poniżej danie jakie przygotowałam korzystając z granitowego woka Ballarini oraz recenzja tego produktu.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 2 małe cukinie
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 łyżki pędów bambusa
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oleju z ryżu i zielonej herbaty  
  • 1 paczka makaronu ryżowego
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy kurkumą, papryką, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.  Dodajemy 1 łyżkę oliwy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. W między czasie kroimy warzywa w zależności od naszych preferencji: cukinię w paski, seler naciowy w kostkę, marchewkę za pomocą obieraczki w drobne słupki. Wykładamy pędy bambusa. Na kuchence gazowej rozgrzewamy wok z olejem z ryżu i zielonej herbaty, dodajemy pokrojony świeży imbir. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane mięso i smażymy kilka minut, ruszając energicznie naczyniem. Odstawiamy i dodajemy przygotowane warzywa, sos sojowy oraz wyciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i podsmażamy około 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawiamy.
Do kurczaka z warzywami idealny jest makaron ryżowy.



Podczas używania woka granitowego bardzo się zaskoczyłam! Myślałam, że naczynia z tego tworzywa są dużo cięższe, a tu taka niespodzianka. Podczas smażenia mogłam sprawie podnosić naczynie i podrzucać kurczaka, który bardzo szybko był gotowy. Świetne jest to, że wystarczyła bardzo mała ilość tłuszczu, by przygotować mięso. To jest dla mnie bardzo ważne! Chcę przygotować szybkie i zdrowe dania, a wok na pewno mi to umożliwi. Bardzo spodobała mi się wysokość woka, dzięki czemu mogła sprawnie mieszać, nie bojąc się, że część potrawy wyląduje na kuchence. Będzie mniej sprzątania :)

Granitowa powierzchnia sprawia, że produkty nie przywierają do dna, wygląda też na to, ze powłoka jest odporna na uszkodzenia i zarysowania. Ale to będę mogła potwierdzić dopiero za jakiś czas :) Poniżej kilka innych ważnych dla mnie elementów: 
  • bardzo wygodna rączka - wygodnie leży w dłoni podczas gotowania
  • bezpieczna dla zdrowia i alergików - nie zawiera PFOA, związku niklu oraz metali ciężkich
  •  możliwość mycia w zmywarce i zapiekania w piekarniku
  • 4 lata gwarancji - WOW!
Podsumowując jestem bardzo zadowolona z użytkowania woka. Jest idealny do przygotowania zdrowych posiłków. 

Już niedługo na blogu będę organizowała konkurs, w którym do wygrania będzie właśnie wok granitowy Ballarini. Zapraszam!

1 komentarz:

  1. Znakomicie wygląda. Uwielbiam Dania z Woka. http://gotowaniepatki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń