sobota, 17 maja 2014

Sałatka ze szparagami, brązowym ryżem i grillowanym kurczakiem

Nadeszła pora na szparagi. W necie, na blogach, w magazynach, aż roi się od rozmaitych szparagowych przepisów, prostych, wymyślnych, codziennych, bardzo wykwintnych. Dla mnie szparagi to wspomnienia z dzieciństwa, kiedy ciocia przygotowywała je na swój, własny sposób. Pamiętam smak, dla mnie nie do otworzenia. Koniecznie muszę poprosić o przepis i wypróbować sama. 

Póki co szybka sałatka. Szybka, pomijając przy długawe gotowanie brązowego ryżu. Warto wybierać brązowy ryż, bo ten biały jest rafinowany, łuskany i praktycznie pozbawiony wartości odżywczych. Nie jedźmy pustych kalorii, jedźmy wartościowe posiłki, nawet jeśli dłużej musimy czekać w trakcie ich przygotowania.

Składniki:
  •  250 g białych szparagów
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka cytryny
  • 5 listów świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i rozbijamy na cieńsze kawałki. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, pieprzu, pokrojonej pietruszki, kolendry, ostrej papryki oraz czosnku niedźwiedziego. Pozostawiamy na około 15 minut w lodówce. Ryż gotujemy około 30 minut. Odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Szparagi obieramy (około 5 cm od główki) oraz odcinamy końcówki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy szparagi i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy już wystygną kroimy je w paski dodajemy do ryżu, razem z pokrojoną mozzarellą.

Rozgrzewamy patelnię grillową i na odpowiednio rozgrzaną układamy kawałki kurczaka. Grillujemy około 10 minut z każdej strony, aż kurczak odpowiednio się przyrumieni. Po tym czasie odkładamy do wystygnięcia i kroimy na paseczki. Dodajemy do przygotowanej sałatki.

Po przygotowaniu wszystkich składników zabieramy się do przygotowania dressingu. Do małego szklanego naczynia dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki oleju lnianego oraz 1 łyżkę cytryny. Mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną miętę, odrobinę kolendry, pieprz i oregano. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy do przygotowanej sałatki.







1 komentarz:

  1. w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń