piątek, 15 sierpnia 2014

Najzdrowsze owoce świata - goja

Pochodzą z gór Himalajów. Jednak w przeciągu wielu długich lat rozprzestrzeniły się po całym świecie. Kolejni mieszkańcy Himalajów przekazywali z pokolenia na pokolenie informacje o ich dobroczynnych właściwościach. Na przestrzeni lat zawędrowały w różne zakątki świata, w Azji znane są już od 2 tysięcy lat. To właśnie Chińczycy tak bardzo gloryfikują działanie jagód goji w zakresie długowieczności, czy może raczej znacznego przedłużania życia. Wierzenia w dobroczynne właściwości goji wiążą się z pewną legendą, w której żyjący 252 lata  Li Qing Yen spożywał codziennie zupę z jagód goji oraz żeń szeń.


Zaskakujące jest to, że pojawiają się pod wieloma nazwami: kolocwój chiński, kolocwój pospolity, kolocwój szkarłatny, najzdrowsze owoce świata, owoce wiecznej młodości, owoce goji, owoce berry, wolfberry, owoce życia, witalne jagody, jagody goji.

Legendy legendami, ale nie da się zaprzeczyć temu, że jagody goji to wyjątkowo mocny antyutleniacz. Prócz tego zawiera:
  • 18 rodzajów aminokwasów
  • 21 elementów śladowych
  • 8 polisacharydów
  • 6 monosacharydów 
  • 5 karotenoidów (beta-karoten, zeaksantynę, luteinę, likopen, beta-kryptoksantynę i ksantofil)
  • witaminę C (w 100 g jest 2500 mg!!!)
  • witaminy z grupy B
  • żelazo
  • wapń
  • cynk
  • selen
  • potas 
  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • flawonoidy


Jest to najzdrowszy owoc na świecie. Prócz działania odmładzającego znanego od tysiącleci, można wymienić inne działania mające bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Są niskokaloryczne i uznawane w wielu krajach za żywność dietetyczną.

Owoce goji mają również działanie:
  • tonizujące
  • usprawniające pracę serca
  • poprawiające funkcjonowanie nerek
  • poprawiające pracę płuc
  • zmniejszające dolegliwości reumatyczne
  • osłabiające rozwój chorób wątroby i nerek
  • opóźniające starzenie się organizmu
  • wzmacniające wzrok
  • korzystne dla mięśni i kości
  • wzmacniające odporność organizmu na infekcje


Mają zrewolucjonizować medycynę i leczenie patologicznych chorób związanych ze stawami, sercem, nerkami i wątrobą. Jagody goji zaleca się w leczeniu rozwiniętego reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwałe stosowanie wzmacnia stawy, kości, system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia witalność, dodaje energii. I jak twierdzi chińska tradycyjna medycyna - zapewnia długowieczność! Owoce goji mają również dobroczynny wpływ na męską płodność i potencję.

Wykorzystujmy je w kuchni - przecież należą do zacnego grona SuperFoods. Dodajmy do domowej granoli, pysznego ciasta czy ziołowej herbatki. Można je spożywać na surowo lub z dodatkiem jogurtu (właśnie w domowej granoli). Wspaniale wzbogacają potrawy z ryżem, mogą być również stosowane jako zamiennik słodyczy w dzieci. Dzienne spożycie to około 10 - 20 g (czyli maksymalnie 70 sztuk).

Owoce goji można dostać w różnych formach, jednak najpopularniejsze są suszone, w postaci małych rodzynków. Warto zwrócić uwagę, by pochodziły z ekologicznych upraw, gdyż mogą być zanieczyszczone pestycydami - wtedy wcale nie będą dla nas takim super jedzeniem :).

Ja wykorzystałam je do domowej granoli, jabłkowego crumble oraz szarlotki. A wy jaki macie plan na spożywanie owoców goji?

Przy tworzeniu postu skorzystałam z informacji znalezionych tutaj

2 komentarze: