sobota, 14 marca 2015

Sałatka z pieczonych buraków i awokado

Ostatnio moim ulubionym daniem są sałatki :) 

Składniki:
  • 3 małe buraki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • mieszanka różnych salat
  • 3 orzechy włoskie
Winegret:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki oleju lnianego
  • 1/2 octu balsamicznego
  •  sól, pieprz
Przygotowanie: 
Buraki myjemy, owijamy folią i pieczemy w piekarniku 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. W między czasie przygotowujemy resztę warzyw. Mix sałat wrzucamy do miski, kroimy seler naciowy, obieramy i kroimy w kosteczkę awokado. Wystudzone buraki kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw w misce. Przygotowujemy winegret, którym oblewamy sałatkę. Możemy również dodać orzechy włoski. Pycha!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz