Ostatnio moim ulubionym daniem są sałatki :)
Składniki:
- 3 małe buraki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 dojrzałe awokado
- mieszanka różnych salat
- 3 orzechy włoskie
Winegret:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki oleju lnianego
- 1/2 octu balsamicznego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki myjemy, owijamy folią i pieczemy w piekarniku 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. W między czasie przygotowujemy resztę warzyw. Mix sałat wrzucamy do miski, kroimy seler naciowy, obieramy i kroimy w kosteczkę awokado. Wystudzone buraki kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw w misce. Przygotowujemy winegret, którym oblewamy sałatkę. Możemy również dodać orzechy włoski. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz