sobota, 28 lutego 2015

Muffiny z mąki jęczmiennej z nutellą

Idealne na poprawę humoru. Jeśli oczywiście trzeba sobie poprawiać humor. A jeśli nie to również można upiec muffiny, bo humor będzie jeszcze lepszy :) 

Czuję nadchodzącą wiosnę :)

Składniki:
  • 250 g mąki jęczmiennej Biolife
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • nutella do babeczek
Przygotowanie:
Banany ucieramy bądź blendujemy na masę. Jajka mieszkamy na olejem. Do jajek i oleju wrzucamy banany i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Suche składniki wsypujemy do miski i łączymy z mokrymi, ponownie mieszając łyżką. W blaszce muffinkowej (12 miejsc na babeczki) umieszczamy papierowe foremki i rozdzielamy masę. Początkowo wypełniamy niecałą połowę każdej foremki. Dodajemy 1 łyżeczkę nutelli, po czym uzupełniamy przygotowaną masą foremki. Babeczki posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz