To najlepsze burgery jakie zrobiłam!
Nie zostały nawet zjedzone jako burgery, ale następnym razem będą!
Będzie dużo następnych razów z tym połączeniem :)
Nie zostały nawet zjedzone jako burgery, ale następnym razem będą!
Będzie dużo następnych razów z tym połączeniem :)
Składniki:
- 500 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
Przygotowanie:
Mięso umieszczamy w misce i dodajemy jajko. Do miski dodajemy umytą i pokrojoną botwinkę oraz starte na tarce małe buraczki. Dorzucamy pokrojony szczypiorek, wyciśnięty czosnek i przyprawiamy. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki. Jeśli masa będzie zbyt "klejąca" można dodać odrobinę mąki. Ja użyłam mąki jęczmiennej. Grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.
A że sezon grillowy w pełni, to zachęcam do grillowania na powietrzu :)
A że sezon grillowy w pełni, to zachęcam do grillowania na powietrzu :)
Kocham botwinkę, a w takiej formie to dopiero... :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie - to jej najlepsza forma :)
Usuń