Składniki na wywar:
- 200 g drobiu lub mięsa wołowego
- 4 suszone grzyby (np. prawdziwki)
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Składniki na barszcz:
- 200 g białej fasoli Jaś
- 6 buraków
- 5 ziemniaków
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- ½ por
- ½ kawałek selera
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek zakwasu z buraków
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy
namoczoną na całą noc. Następnego dnia płuczemy, zalewamy świeża wodą i
gotujemy do miękkości.
Mięso i grzyby zalewamy wodą,
dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy 40 minut. Po tym
czasie dodajemy umyte, oczyszczone i pokrojonego w kostkę warzywa: marchewki,
pietruszkę, seler, buraki i ziemniaki. Por kroimy w talarki i również dodajemy
do zupy. Gotujemy 30 minut, po tym czasie wyjmujemy mięso i kroimy ja na
kawałki. Dodajemy ponownie do zupy, razem z ugotowaną wcześniej fasolą.
Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy obranym i wyciśniętym czosnkiem,
sokiem z cytryny, zakwasem z buraków. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną
cukru.
Zupę można podawać ze śmietaną,
posypaną świeżą pietruszką lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz