czwartek, 24 września 2015

Sprawdź dlaczego warto spożywać pchle nasienie!

Ktoś z was próbował pchle nasienie? Tak podobno zwana na Mazowszu jest/była babka płesznik, która ma właściwości przybliżone do siemienia lnianego. Pochodzi z odległych zakątków morza Śródziemnego, północnej Afryki i Zachodniej Azji. Wspomaga przede wszystkim pracę układu u pokarmowego i jelit. Bez wchodzenia w szczegóły - sprawia, że wszystko idzie dużo sprawniej :) Dodatkowo ma wpływ na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach poprawiając florę bakteryjną. 

Babkę płesznik mogą stosować osoby cierpiące na dolegliwości związane z hemoroidami, zespołem jelita drażliwego, chorobą wrzodową i podrażnieniami układu pokarmowego. Działa przeciwzapalnie i osłonowo na układ pokarmowy. 

Na co jeszcze pomoże babka płesznik? Obniża poziom złego cholesterolu i redukuje poziom glukozy we krwi. Jest również idealna podczas kuracji odchudzających, gdyż zawiera naturalny błonnik, ogranicza wchłanianie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu oraz przyspiesza przemianę materii.

Choć warto o nią wzbogacić dietę należy pamiętać, że przyjmować babki płesznik z lekami może powodować problemy z wchłanianiem leków, dodatkowo nie należy jej zażywać przy bólach brzucha, które są nieznanego pochodzenia. Jest bezpieczna podczas ciąży i pomaga pozbyć się często pojawiających się zaparć. 

Warto zacząć spożywać babkę płesznik. Ja piję ją codziennie, zalewam wrzątkiem i czekam aż zrobi się "kisielowata". Bardzo odpowiada mi jej smak. Jeśli jednak masz problem z wypiciem takiego naparu - zrób smaczny koktajl.

Składniki:
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka babki płesznik
  • 1 łyżka nasion chia
  • szczypta mielonego imbiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. A potem pijemy :)


UWAGA! Spożycie babki płesznik obliguje nas do wypicia większej ilości płynów!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz