niedziela, 19 kwietnia 2015

Bezglutenowe muffinki marchewkowo-ananasowe

Tak na niedzielę. Muffiny z marchewki i ananasa. Gluten free :)

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki z kaszy jaglanej
  • 1 szklanka tartej marchewki
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki pokrojonego ananasa
Przygotowanie:
Marchew ucieramy na tarce o mniejszych oczkach.  Sypkie składniki umieszczamy w misce, w osobnej miksujemy olej oraz jajka. Łączymy sypie z mokrymi i mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny oraz marchewkę i mieszamy ponownie. W blaszce muffinkowej (12 miejsc na babeczki) umieszczamy papierowe foremki i rozdzielamy masę. Na górę muffinki pokrojonego ananasa. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.



1 komentarz: