Tak na niedzielę. Muffiny z marchewki i ananasa. Gluten free :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki z kaszy jaglanej
- 1 szklanka tartej marchewki
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki pokrojonego ananasa
Przygotowanie:
Marchew ucieramy na tarce o mniejszych oczkach. Sypkie składniki umieszczamy w misce, w osobnej miksujemy olej oraz jajka. Łączymy sypie z mokrymi i mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny oraz marchewkę i mieszamy ponownie. W blaszce
muffinkowej (12 miejsc na babeczki) umieszczamy papierowe foremki i
rozdzielamy masę. Na górę muffinki pokrojonego ananasa. Pieczemy
około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
świetne muffinki!
OdpowiedzUsuń