Quinoa inaczej komosa ryżowa to to wspaniałe pseudożboże. Ziarna pochodzą z rośliny, która nie jest zbożem, a wytwarza bogate w białko nasiona. Choć dosyć drogie, warte by dodać je do swojej diety. Dla mnie to SUPERFOOD! Nie dość, że niesamowicie smaczne, o lekko orzechowym posmaku, to jeszcze posiada wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka (idealna dla wegetarian, wegan oraz osób, które po prostu unikają mięsa), zdrowych kwasów tłuszczowych, ma właściwości antyoksydacyjne i działanie antynowotworowe. Jest oczywiście bezglutenowa i zawiera wysoką ilość magnezu. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, mogą ją nawet spożywać cukrzycy.
Idealna do sałatki. Tak mnie zachwyciło połączenie smaków, że niczym jej nie doprawiłam. Chciałam poczuć orzechową nutę, świeżość mango i selerowatość selera. Jeśli chcesz, przypraw sobie wedle uznania :)
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mango
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju lnianego
Przygotowanie:
Ziarna komosy płuczemy pod bieżącą wodą. Jeśli mamy trochę czasu możemy ją namoczyć, na 15-20 minut. Po tym czasie płuczemy, wymieniamy wodę i gotujemy pod przykryciem około 15 minut w dwóch szklankach wody. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Myjemy i kroimy w kosteczkę. Pokrojone awokado skraplamy cytryną. Kiedy komosa wystygnie, mieszamy ze wszystkimi składnikami i dodajemy olej lniany.
pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń