piątek, 10 kwietnia 2015

Najlepsza marchewkowa surówka

Czujecie to? Słońce? Energię? 
Budzącą się do życia przyrodę? Ćwierkające ptaszki?
Widzicie to? Większość ludzi patrzy, ale nie widzi. 
Słucha, ale nie słyszy. 
Żyje, ale nie czuje.
Czas się obudzić i to nie tylko ze snu zimowego. 
Obudzić się do życia :)


Dlaczego najlepsza surówka? Bo jest idealną alternatywą dla standardowej marchewki z jabłkiem. Tutaj dostajemy zdecydowanie więcej wartości odżywczych, witamin i zdrowych tłuszczy. A to za sprawą orzechów włoskich, awokado i oleju lnianego.  Jadłam ją w towarzystwie śledzia na lekką wiosenną kolację - wypas :)

Składniki:
  • 2 średnie marchewki
  • 1 rzepa czarna
  • 1 awokado
  • 3 gałązki selera naciowego
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę i czarną rzepę trzemy na tarce o większych oczkach. Awokado obieramy, skraplamy sokiem z cytryny, seler naciowy kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Do surówki dodajemy również orzechy włoskie, a z powyższych składników przygotowujemy sos, którym polewamy warzywa. I jemy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz