Składniki:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki orkiszowej typu 2000
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
Przygotowanie:
Do misy wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gęstą,
puszystą masę. Dodajemy olej i ubijamy dalej na jednolitą masę Do osobnej miski dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę oraz wiórki kokosowe. Powoli, cały czas mieszając, dodajemy
mieszankę mąk do masy z jajek, cukru i oleju.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Sprawdzamy czy patyczek jest suchy, jeśli tak ciasto jest gotowe:)
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Sprawdzamy czy patyczek jest suchy, jeśli tak ciasto jest gotowe:)
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń