Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest bardzo istotne dla naszego organizmu i zdrowia. Nasza dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych bądź obojętnych oraz z 20% z produktów kwasotwórczych. Niestety czasy w jakich żyjemy nie ułatwiają nam zdrowego odżywiania. Jednakże bardzo ważna jest świadomość tego co jemy. Z tą wiedzą postarajmy się zmienić nasze nawyki. Na zachowanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie ma również wpływ na styl życia: stres i jedzenie w pośpiechu, szczególnie wysoko przetworzonych produktów. Taka codzienność jest bardzo niekorzystna dla naszego organizmu, może powodować złe samopoczucie, osłabienie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją, zmęczenie oraz wzdęcia i zaparcia. Zaburzenie równowagi, czyli pH powyżej 7,45 może prowadzić do cukrzycy, reumatyzmu, a nawet chorób nowotworowych.
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę. Zasadotwórcze są bogate m.in. w wapń, sód, potas, magnez. Co ciekawe smak produktów nie odpowiada ich przyporządkowaniu np. sok z cytryny jest zasadotwórczy, a cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku:)
Warto dokładnie przyjrzeć się temu co jemy. Do najbardziej zakwaszających produktów należą: mięso, cukier, mąka, makaron, tłuszcz, kawa, herbata, a także produkty mleczne.Warto również zastosować dietę odkwaszającą, która charakteryzuje się m.in:
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę. Zasadotwórcze są bogate m.in. w wapń, sód, potas, magnez. Co ciekawe smak produktów nie odpowiada ich przyporządkowaniu np. sok z cytryny jest zasadotwórczy, a cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku:)
Warto dokładnie przyjrzeć się temu co jemy. Do najbardziej zakwaszających produktów należą: mięso, cukier, mąka, makaron, tłuszcz, kawa, herbata, a także produkty mleczne.Warto również zastosować dietę odkwaszającą, która charakteryzuje się m.in:
- wyeliminowaniem mięs (prócz wołowiny i drobiu najlepiej samodzielnie przyrządzonych)
- wyeliminowaniem cukrów (można je zastąpić suszonymi bakaliami),
- piciem dużej ilości wody (co najmniej 2,5 lita dziennie) np. z dodatkiem cytryny
- piciem ziół oczyszczających oraz herbaty zielonej i czerwonej
- jedzeniem dużej ilości owoców (najlepiej świeżych) i warzyw czerwonych (marchewka, buraki, dynia, papryka) i zielonych (cukinia, por, seler naciowy, brukselka, pietruszka, fasolka szparagowa)
- spożywaniem kaszy jaglanej, które ma silne właściwości zasadotwórcze, ociepla organizm i wspomaga trawienie
Poniżej skrót informacji na temat tego, jakie produkty są zasadotwórcze, a które kwasotwórcze. Myślę, że będzie to przydatne dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać:)
Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
- Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
- Cukier i produkty zawierające cukier
- Sztuczne słodziki
- Biała mąka pszenna i produkty pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Kawa
- Czarna herbata
- Kakao i czekolada
- Sól
Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:
- Ryby
- Jaja
- Chleb żytni
- Płatki zbożowe
- Makaron pełnoziarnisty
- Ryż brązowy
- Orzeszki ziemne
- Piwo
Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:
- Twaróg
- Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
- Kasza gryczana
- Makaron sojowy
- Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
- Otręby
- Fruktoza
Produkty neutralne pH 7,0:
- Masło świeże
- Śmietana
- Serwatka
- Jogurt naturalny
- Oleje roślinne
Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:
- Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
- Soki warzywne świeże bez cukru
- Owoce: kiwi, arbuz, ananas
- Soki owocowe świeże bez cukru
- Owoce: daktyle, figi, rodzynki
- Grzyby: prawdziwki, kurki
Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:
- Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
- Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona
Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
- Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
- Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
- Zielona herbata
- Oliwa z oliwek
- Migdały
- Maślanka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz