piątek, 20 grudnia 2013

Aromatyczna zupa z ciecierzycy i pomidorów

W całym mieszkaniu pachnie czosnkiem i świeżym rozmarynem. Zupa wypełnia naszą domową przestrzeń wspaniałym aromatem!  Jest prosta, szybka, smaczna, rozgrzewająca - wprost idealna na zimową kolację. Świetnie smakuje z grzankami i czosnkiem. Mięsożerca wszamał zupę zadowolony, jednak stwierdził, że mogłaby być bardziej pomidorowa. Następnym razem odwrócę proporcje, choć dla mnie dzisiejsza wersja była idealna. I jeszcze ten świeży rozmaryn!

Składniki:
  •  300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu 
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta chilli i pieprzu
Przygotowanie:
Ziarna ciecierzycy przed ugotowanie moczymy co najmniej 12 godzin (jeśli korzystamy  z surowej). Następnie gotujemy ją do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie około 1-2 godzin. Solimy dopiero pod koniec gotowania.
Obrany i pokrojony czosnek lekko podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać gałązkę rozmarynu i pomidory z puszki. Gotować przez około 15 minut. Następnie dodać bulion oraz ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę. Zupę gotować jeszcze przez około 5 minut. Wyjąć gałązkę rozmarynu, doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i chilli. Zmiksować wszystkie składniki.



Dobroczynne właściwości ciecierzycy (inaczej zwanej grochem włoskim):
  •  wcale nie smakuje jak groch włoski:)
  • ma mnóstwo cennik składników odżywczych, jest bogata w mikroelementy i witaminy: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B, żelazo, magnez oraz błonnik
  • podnosi odporność organizmu
  • skład aminokwasowy białka zawartego w ciecierzycy przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa
  • obniża poziom cholesterolu we krwi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz