W całym mieszkaniu pachnie czosnkiem i świeżym rozmarynem. Zupa wypełnia naszą domową przestrzeń wspaniałym aromatem! Jest prosta, szybka, smaczna, rozgrzewająca - wprost idealna na zimową kolację. Świetnie smakuje z grzankami i czosnkiem. Mięsożerca wszamał zupę zadowolony, jednak stwierdził, że mogłaby być bardziej pomidorowa. Następnym razem odwrócę proporcje, choć dla mnie dzisiejsza wersja była idealna. I jeszcze ten świeży rozmaryn!
Składniki:
- 300 g ciecierzycy
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 2 szklanki bulionu
- 4 ząbki czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- szczypta chilli i pieprzu
Przygotowanie:
Dobroczynne właściwości ciecierzycy (inaczej zwanej grochem włoskim):
Ziarna ciecierzycy przed ugotowanie moczymy co najmniej 12 godzin (jeśli korzystamy z surowej). Następnie gotujemy ją do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie około 1-2 godzin. Solimy dopiero pod koniec gotowania.
Obrany i pokrojony czosnek lekko podsmażyć na odrobinie oliwy,
dodać gałązkę rozmarynu i pomidory z puszki. Gotować przez około 15 minut. Następnie dodać bulion oraz ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę. Zupę
gotować jeszcze przez około 5 minut. Wyjąć gałązkę rozmarynu, doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i chilli. Zmiksować wszystkie składniki.
- wcale nie smakuje jak groch włoski:)
- ma mnóstwo cennik składników odżywczych, jest bogata w mikroelementy i witaminy: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B, żelazo, magnez oraz błonnik
- podnosi odporność organizmu
- skład aminokwasowy białka zawartego w ciecierzycy przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa
- obniża poziom cholesterolu we krwi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz