Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- pół dużej bulwy z selera
- 1 mała cebulka
- przyprawy (sól, pieprz, chilli, kurkuma)
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w dwóch szklankach osolonej wody. Seler obrać, zetrzeć na tarce oraz przysmażyć na patelni z odrobiną oleju i cebulką. Wymieszać ugotowaną kaszę z selerem i zostawić do lekkiego przestygnięcia, tak by masa fajnie się kleiła. Dodać czosnek i przyprawić. Niewielkie uformowane kotleciki smażyć na kilku kroplach oliwy.
Kasza jaglana i jej prozdrowotne właściwości:
- jest otrzymywana z prosa i zapobiega wielu chorobom
- jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywana
- wzmacnia osłabiony i ochłodzony organizm
- jest zasadotwórcza - bardzo ważna w naszej zakwaszonej diecie!
- nie zawiera glutenu
- zawiera krzemionkę mającą leczniczy wpływ na stawy, włosy, skórę i paznokcie,zapobiega odwapnianiu kości, wpływa na przemianę materii ułatwiając odchudzanie
- zawiera bardzo dużo witamin z grupy B
- zawiera lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo
- zawiera antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz