Uwielbiam weekendowe śniadania! Często myślę już o błogim sobotnim poranku w połowie tygodnia i zastanawiam się jakie królewskie śniadanie zaplanować. W weekend mamy więcej czasu by nacieszyć się przygotowaniem i spożywaniem tego najważniejszego w ciągu dnia posiłku. Chce się zjeść coś fajnego, pożywnego i zdrowego. Chce się zjeść śniadanie w towarzystwie najbliższych osób, bo w tygodniu jest to nie możliwe. I to jest okazja by wspólnie nacieszyć się nowymi smakami. Ze zdrowych posiłków w weekend nie rezygnuję, dlatego znalazłam sposób na śniadanie, które już dłuższy czas chodziło mi po głowie. Pancakes w zdrowszej wersji! Bez mąki pszennej i tylko z odrobiną cukru, za to z płatkami żytnimi. Pycha!
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki płatków żytnich
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodajemy i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła smażymy małe placuszki, około 2 minuty aż spód będzie zarumieniony. Przewracamy na drugą stronę.
Do pancakesów przygotowałam bananowy napój z 4 dojrzałych bananów, 1/2 jabłka oraz jogurtu naturalnego. Wszystko wymieszałam blenderem.
Do pancakesów przygotowałam bananowy napój z 4 dojrzałych bananów, 1/2 jabłka oraz jogurtu naturalnego. Wszystko wymieszałam blenderem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz