sobota, 25 stycznia 2014

Orkiszowe pancakes'y z migdałami i bananami

Uwielbiam weekendowe śniadania! Często myślę już o błogim sobotnim poranku  w połowie tygodnia i zastanawiam się jakie królewskie śniadanie zaplanować. W weekend mamy więcej czasu by nacieszyć się przygotowaniem i spożywaniem tego najważniejszego w ciągu dnia posiłku. Chce się zjeść coś fajnego, pożywnego i zdrowego. Chce się zjeść śniadanie w towarzystwie najbliższych osób, bo w tygodniu jest to nie możliwe. I to jest okazja by wspólnie nacieszyć się nowymi smakami. Ze zdrowych posiłków w weekend nie rezygnuję, dlatego znalazłam sposób na śniadanie, które już dłuższy czas chodziło mi po głowie. Pancakes w zdrowszej wersji! Bez mąki pszennej i tylko z odrobiną cukru, za to z płatkami żytnimi. Pycha!

Składniki:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki płatków żytnich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodajemy i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła smażymy małe placuszki, około 2 minuty aż spód będzie zarumieniony. Przewracamy na drugą stronę.

Do pancakesów przygotowałam bananowy napój z 4 dojrzałych bananów, 1/2 jabłka oraz jogurtu naturalnego. Wszystko wymieszałam blenderem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz