Otrzymałam zamówienie na kolejną porcję orkiszowych ciasteczek. Tym razem użyłam zmielonych orzechów laskowych. Pysznie smakowały na marcowym słoneczku!
Składniki:
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 75 g masła ( miękkiego )
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie
suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy jajko, miękkie
masło i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką. Po wyrobieniu masy lepimy
małe kulki i układamy ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż do momentu
kiedy ciasteczka się zarumienią.
uwielbiam takie pomysły!
OdpowiedzUsuńJa też:)
Usuń