Seler jest bardzo niedocenianym warzywem i postaram się go w najbliższym czasie docenić! Przede wszystkim ze względu na to, że tak wspaniale wspomaga odchudzanie. Jest mało kaloryczny (w 10 dag jest tylko 7 kcal!) oraz przyspiesza trawienie. Czyż to nie idealna warzywo podczas pozbywania się zbędnych kilogramów? Nie wiedziałam również, że seler ma działanie uspokajające i przeciwdepresyjne, szukałam takiego antystresowego warzywa!
Prócz tego seler oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie przeciwzapalne, moczopędne, działa przeciwbólowo, pobudza apetyt i przemianę materii. Ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy - pomaga trawić tłuszcze. Wzmacnia układ odpornościowy, obniżą ciśnienie i poprawia pracę serca, chroni przed nowotworami.
Szklanka soku z selera wypijana regularnie na czczo działa jak eliksir młodości, ponieważ, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje gładkość cerze. Zawiera też witaminy z grupy B.
Najwyższy czas przekonać się do selera, a pomogą nam w tym...frytki z selera!
Składniki:
- 1 duża bulwa selera
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
Seler kroimy w plastry, a potem wsłupki. Wrzucamy do miski, dodajemy oliwę i przyprawy i dokłądnie mieszamy. Rozgrzewamy pierkanik do 18- stopni i pieczemy około 15-20 minut na opcji z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz