czwartek, 20 marca 2014

Kremowa zupa z groszkiem, porem i ricottą

Dawno nie przygotowywałam zupy. Pomysł przyszedł niespodziewanie, gdy przypomniałam sobie o porze, którego niedawno kupiłam za namową Mięsożercy. Przecież por to takie zdrowe warzywo i posiada dużą wartość odżywczą. Jest źródłem witamin – A (prawidłowy wzrok, wzrost, gładka skóra), E (witamina młodości i piękności, wspomaga leczenie bezpłodności), C (odporność, wzmacnia naczynia krwionośne), oraz z grupy B. Jest też źródłem magnezu, potasu, fosforu oraz kwasu foliowego i żelaza (czynniki krwiotwórcze, przeciw anemii). Posiada właściwości lecznicze – fibrynolityczne, dzięki czemu zapobiega chorobom żył i powstawaniu skrzepów. Zawarty w porach związek alliina skutecznie niszczy szkodliwe bakterie i grzyby znajdujące się w jelicie. Por regeneruje i odmładza komórki w organizmie człowieka, wpływa na odbudowę nowej tkanki łącznej. 

Niestety nie za bardzo przepadam za specyficznym smakiem pora, więc postanowiłam połączyć go z innymi warzywami. Połączenie mnie zaskoczyło:)

Składniki:
  • 1 puszka groszku
  • 1 średni por
  • 3 ziemniaczki
  • 4 kostki rosołowe domowej roboty 
  • 1 opakowanie serku ricotta
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki słoneczniku
  • kiełki rzeżuchy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, por kroimy i łącznie z groszkiem zagotowujemy z kostkami domowej roboty około 30 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem. Dodajemy serek ricotta i jeszcze raz miksujemy. Przyprawiamy do smaku i ozdabiamy słonecznikiem oraz kiełkami. Gotowe! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz