To jest właśnie idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację. Jeśli coś na kolację zostanie:)
Składniki:
- 200 g wołowiny
- 200 g sera gorgonzola
- 200 g orzechów włoskich
- 1/2 białej rzodkwi
- 1/2 główki sałaty lodowej
- sałata roszpunka w dowolnej ilości
- szczypta rozmarynu
- szczypta cząbru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie sosu:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Wołowinę przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, rozmarynem i opiekamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej około 10 minut z każdej strony. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Sałatę lodową oczyszczamy, osuszamy i rozdrabniamy do miski. Dodajemy również opłukaną i osuszoną roszpunkę. Obrane orzechy włoskie, pokrojoną białą rzodkiew oraz ser gorgonzola dodajemy do mieszanki sałat. Przygotowujemy sos: oliwę, olej lniany i ocet balsamiczny łączymy i mieszamy. Dodajemy musztardę i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.
Witaj! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Nie mam nic przeciwko, ale nie wiem czy uda mi się wziąć udział w zabawie:)
Usuńnie jadłam nigdy wołowiny w sałatce,
OdpowiedzUsuńA wygląda bardzo zachęcająco :)
A ja ostatnio bardzo często i naprawdę polecam :)
Usuń