piątek, 7 marca 2014

Muffiny wytrawne (żytnio-orkiszowe)

Wytrawne muffiny? No nie wiem. Widziałam już sporo przepisów, ale jakoś tak... Jak  muffiny to na słodko, nie? Może dlatego tak mam, bo ogólnie słodkie przekąski lubię bardziej. W każdym razie dla mnie eksperyment ciekawy, nie do końca mnie przekonały, choć nie można im zarzucić, że są nie smaczne. Spróbujcie i oceńcie sami.

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 1/2 puszki pokrojonych pomidorów 
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  •  szczypta soli i pieprzu
  • sezam - do posypania
Dodatki:
  • 1/3 pokrojonej czerwonej papryki
  • 1/3 pokrojonej żółtej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 10 dag szynki lub innej wędliny
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki łączymy i dodajemy olej, pomidory z puszki, jogurt naturalny oraz jajka. Mieszamy dokładnie masę dodajemy przyprawy i dodatki. W blaszce muffinkowej (12 miejsc na babeczki) umieszczamy papierowe foremki i rozdzielamy masę. Na sam koniec posypujemy sezamem. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.








3 komentarze: