czwartek, 6 marca 2014

Mix płatków z orzechami włoskimi - domowa granola nr 2

Pierwsza domowa granola rozeszła się błyskawicznie. I to nie tylko z powodu śniadań, ale również wieczornego podjadania. Udało mi się zdobyć jeszcze końcówkę orzechów włoskich z rodzinnego ogródka i postanowiłam wykorzystać je do kolejnej granoli. Użyłam również większej ilości i różnych rodzajów płatków: żytnie, orkiszowe oraz gryczane. Granoli powinni  być dwa razy więcej niż w ostatnim przepisie.

Składniki:
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 płatków z migdałów
  • 1/2 szklanki miodu
  • cynamon
Przygotowanie: 
Płatki, orzechy, dynię, słonecznik i migdały wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy z miodem i cynamonem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem.  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy około 40 minut, aby wszystkie składniki złociły się równomiernie. W trakcie pieczenia możemy pomieszać 2-3 razy. Po pieczeniu studzimy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoja lub pojemnika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz