niedziela, 13 kwietnia 2014

Domowy majonez z soi - na wielkanoc!

Zbliżająca się święta wielkanocne to dla mnie wyzwanie! Przewartościowania w mojej kuchni i głowie będą owocować ogromnymi pokładami kreatywności. Chciałabym by świąteczne dania były zdrowsze niż te zazwyczaj pałaszowane. Zdrowsze i smaczniejsze! 

Rozmyślając o wielkanocnej uczcie uświadomiłam sobie coś. Abstynencja majonezowa! I co teraz? Jak święto jaj, czas pałaszowania jajek i jajeczek w wszelakiej formie, przetrwać bez tego dodatku? Na szczęście istnieją alternatywne rozwiązania i po takie postanowiłam sięgnąć. Jeden wielkanocny dylemat rozwiązany. Czas pokaże jak sobie poradzę z kolejnymi.

Zainspirował mnie przepis z tej strony.

Składniki:
  • 1 szklanka soi
  • 200 ml oliwy
  • 3 szklanek wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
Przygotowanie:
Soję moczymy na 12 godzinie (najlepiej na noc). Namoczoną soję gotujemy około 2 godzin z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu i wystudzeniu soi mielimy np. w maszynce do mięsa lub z dodatkiem wody miksujemy blenderem. Do zmielonej lub zmiksowanej soi dodajemy olej, sok z cytryny, sól, pieprz, musztardę. Miksujemy. Przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz