Była Żarłostacja i było mnóstwo wspaniałego jedzenia, jesiennych pyszności, ciekawych warsztatów i interesujących gości. W sumie niewiele pamiętam z wiru wydarzeń, ale na szczęście są zdjęcia i opowieści innych uczestników:) Poniży przepis jest na moje ulubione ciasto, które ciągle piekę w przeróżnych wersjach. Przygotowałam je na Żarłostację:) Tym razem użyłam mąki z ciecierzycy, dałam mnóstwo orzechów włoskich i daktyli. Wspaniałe jesienne ciasto marchewkowe!
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 2 duże lub 3 średnie marchewki
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g daktyli
- 400 g kremowego serka śmietankowego
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Do
miski wrzucamy wszystkie suche składniki. Mielimy w malakserze orzechy włoskie. Obieramy marchew i trzemy na tarce z małymi oczkami. Do suchych
składników dodajemy mleko, olej, jajka powidła, marchewki, orzechy i pokrojone daktyle.
Dokładnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Ciasto
przelewamy do formy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40
minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Mmm, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńWygląda pięknie :) Ciasta marchewkowe są pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione ciasto :)
Usuń