czwartek, 9 października 2014

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i daktylami

Była Żarłostacja i było mnóstwo wspaniałego jedzenia, jesiennych pyszności, ciekawych warsztatów i interesujących gości. W sumie niewiele pamiętam z wiru wydarzeń, ale na szczęście są zdjęcia i opowieści innych uczestników:) Poniży przepis jest na moje ulubione ciasto, które ciągle piekę w przeróżnych wersjach. Przygotowałam je na Żarłostację:) Tym razem użyłam mąki z ciecierzycy, dałam mnóstwo orzechów włoskich i daktyli. Wspaniałe jesienne ciasto marchewkowe!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 duże lub 3 średnie marchewki
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g daktyli
Składniki na krem:
  • 400 g kremowego serka śmietankowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki. Mielimy w malakserze orzechy włoskie. Obieramy marchew i trzemy na tarce z małymi oczkami. Do suchych składników dodajemy mleko, olej, jajka powidła, marchewki, orzechy i pokrojone daktyle. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Ciasto przelewamy do formy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Podczas pieczenia wyrabiamy krem. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na masę. Wykładamy na wierzch ostudzonego ciasta. Polewę możemy ozdobić orzechami włoskimi.


4 komentarze: