Mam wspaniały młynek! Nie jest elektryczny czy nowoczesny. Piękny, klimatyczny, zielony. Stoi dumnie na parapecie przy kuchennym oknie wśród bazylii i oregano. Zawsze pod ręką. Gotowy do zmielenia kaszy jaglanej, siemienia lnianego czy kuminu rzymskiego. Do czekoladowego ciasta cukiniowego trochę tej kaszy trzeba zmielić, ale satysfakcja jest:) Ciasto pyszne!
Składniki
- 2 i 3/4 mąki z kaszy jaglanej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki kakao
- 100 g masła
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki pestek z dyni
- 4 łyżki ziaren słonecznika
Do
miski przesiewamy mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W osobnej misce masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku (również w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając. Po przygotowaniu puszystej masy dodajemy powoli trochę suchych składników i trochę jogurtu naturalnego, aż skończą się wszystkie składniki. Na koniec dodajemy startą i wyciśniętą cukinię (powinno wyjść około 2 szklanki) oraz pestki dyni i słonecznika. Dokładnie mieszamy masę. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem i zalewamy ciastem. Możemy z wierzchu posypać masę pestkami dyni. Pieczemy około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem lub przygotowujemy masę z serka śmietankowego miksując wszystkie składniki w blenderze.
Składniki na masę:
Składniki na masę:
- 400 g kremowego serka śmietankowego
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
świetne ciasto! bardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Jest naprawdę pyszne :)
UsuńMmm, dla takiego ciasta warto poświęcić trochę czasu :)
OdpowiedzUsuńJasne :) tym bardziej, że dosyć szybko się je przygotowuje :)
Usuń