sobota, 25 października 2014

Orientalna ciecierzyca z cukinią

Tradycyjnie poszukuję dań szybkich i prostych. Czasu mam coraz mniej w codziennym życiu i choć planuję od dłuższego czasu zwolnić, obowiązki i zobowiązania nie pozwalają mi na to. Pewnie sama sobie na to nie pozwalam, ale intensywne życie dostarcza wielu pozytywnych emocji i satysfakcji. 

Październik był dla nas bardzo łaskawy, mieliśmy wiele słonecznych dni, mało deszczowych, pochmurnych, przeszywających wiatrem. Kończy się jednak przychylność jesieni i czuć zbliżającą się zimę. Poranki się już bardzo chłodne, słyszałam, że koty hodują wyjątkowo gęstą sierść, a myszy szukają schronienia w domach. Nie lubię opierać się na przepowiedniach, wierzyć w zabobony, ale wszystko wskazuje na to, że czeka nas ciężka zima. Z tego powodu obiad czy kolacja powinien być nie tylko szybki, ale i rozgrzewający. W tym przepisie wykorzystałam moje ulubione warzywa i przyprawy. Rozgrzewa, wypełnia przyjemnie brzuszek i smakuje wyśmienicie. Jest to szybkie danie, gdy mamy już przygotowaną ciecierzycę. Odradzam wykorzystywanie tej z puszki, namoczenie oraz ugotowanie świeżej to najlepsze rozwiązanie. Ja przygotowałam sobie ją wcześniej.

Składniki:
  • 1/2 kg namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego lub świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • oliwa, sól, pieprz
  • świeża mięta
Przygotowanie:
Cebulę kroimy i smażymy na oliwie. Dodajemy czosnek, imbir i smażymy jeszcze chwilę. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, dodajemy 1 szklankę wody i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną cukinię, ciecierzycę, pomidory oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Pod sam koniec możemy dodać pokrojoną świeżą miętę. Danie możemy zjeść samo, z chlebkiem, ryżem bądź kuskusem.





6 komentarzy: