Tradycyjnie poszukuję dań szybkich i prostych. Czasu mam coraz mniej w codziennym życiu i choć planuję od dłuższego czasu zwolnić, obowiązki i zobowiązania nie pozwalają mi na to. Pewnie sama sobie na to nie pozwalam, ale intensywne życie dostarcza wielu pozytywnych emocji i satysfakcji.
Październik był dla nas bardzo łaskawy, mieliśmy wiele słonecznych dni, mało deszczowych, pochmurnych, przeszywających wiatrem. Kończy się jednak przychylność jesieni i czuć zbliżającą się zimę. Poranki się już bardzo chłodne, słyszałam, że koty hodują wyjątkowo gęstą sierść, a myszy szukają schronienia w domach. Nie lubię opierać się na przepowiedniach, wierzyć w zabobony, ale wszystko wskazuje na to, że czeka nas ciężka zima. Z tego powodu obiad czy kolacja powinien być nie tylko szybki, ale i rozgrzewający. W tym przepisie wykorzystałam moje ulubione warzywa i przyprawy. Rozgrzewa, wypełnia przyjemnie brzuszek i smakuje wyśmienicie. Jest to szybkie danie, gdy mamy już przygotowaną ciecierzycę. Odradzam wykorzystywanie tej z puszki, namoczenie oraz ugotowanie świeżej to najlepsze rozwiązanie. Ja przygotowałam sobie ją wcześniej.
Składniki:
- 1/2 kg namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cukinia
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego lub świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- oliwa, sól, pieprz
- świeża mięta
Przygotowanie:
Cebulę kroimy i smażymy na oliwie. Dodajemy czosnek, imbir i smażymy jeszcze chwilę. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, dodajemy 1 szklankę wody i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną cukinię, ciecierzycę, pomidory oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Pod sam koniec możemy dodać pokrojoną świeżą miętę. Danie możemy zjeść samo, z chlebkiem, ryżem bądź kuskusem.
smakowite, wegetariańskie danie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Naprawdę było smakowite :)
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń