niedziela, 26 października 2014

Pasta z ciecierzycy, pieczonej cukinii i orzechów laskowych

A na śniadanie warzywna pasta z orzechami laskowymi. Lubicie orzechy? :)

Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 szklanki namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki chilli 
  • sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem układamy przekrojoną i oczyszczoną z pestek cukinię. Pieczemy 20 minut.
Namoczoną i ugotowaną ciecierzycę przekładamy do blendera, dodajemy miąższ z połowy upieczonej cukinii i rozdrobnione w malakserze orzechy laskowe. Dodajemy sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, przyprawiamy i blendujemy na jednolitą masę. Smakuje doskonale ze świeżą bazylią i pomidorami. Mniam! 




2 komentarze: