czwartek, 22 stycznia 2015

Kremowa zupa z marchewek i batatów

Przyjemnie słodka. Zaskakująco ostra. Bardzo pożywna. Kojąco rozgrzewająca. Kremowa zupa z marchewek i batatów wita wszystkich na marchewkowym blogu :) Smacznego!

Składniki:
  • 3 marchewki
  • 2 bataty
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion lub woda + kostki rosołowe domowej roboty
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • ziarna dyni i słonecznika
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem domowej roboty kostek rosołowych. Kiedy warzywa będą już miękkie, blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy i gotujemy około 10 minut. Podajemy z ulubionymi ziarnami np. dyni i słonecznika.


3 komentarze:

  1. ta kremowa konsystencja i słodycz marchewki oraz batata- super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. ej, właśnie zauważyłam, a wczoraj też zrobiłam i obfociłam, tylko że z pieczonych :) to poczekam jeszcze ze wrzucaniem, żeby nie wyszło że plagiat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno twój przepis inny i nie ma mowy o żadnych plagiacie :) wrzucaj :)

      Usuń