Sałatka, która pasuje idealnie do grillowanej rybki. U mnie dodatkiem jest dzisiaj łosoś :)
Składniki:
- kilka liści sałaty lodowej
- kilka gałązek jarmużu
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- ser feta
- pestki dyni
Składniki na sos:
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
Przygotowanie:
Buraki myjemy, owijamy folią i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około godzinę. W między czasie przygotowujemy warzywa do sałatki. Sałatę i jarmuż myjemy oraz rozdrabniamy. Dodajemy pokrojony seler naciowy, kukurydzę oraz ser feta. Ostudzone buraki obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do sałatki. Sos przygotowujemy ze wskazanych wyżej składników. Dodajemy do produktów i posypujemy pestkami z dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz