niedziela, 15 marca 2015

Czekoladowe ciasto burakowe z suszonymi morelami

Ostatnio na blogu bardzo dużo przepisów z  burakami. Rekompensuję tym sposobem chyba mój wcześniejszy brak zainteresowania tym warzywem. Nie doceniała jego walorów smakowych, wartości odżywczych i przede wszystkim doznań, jakie oferuje. Pieczony burak jest witaminową bombą! Eksperymentuję z zupami, sałatkami i ciastami. A czekoladowe ciasto z burakami, z dodatkiem suszonych moreli bardzo miło wzbogaciło niedzielny, słoneczny, marcowy poranek :)

Składniki:
Krem czekoladowy z awokado:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
Przygotowanie:
Umyte buraki owijamy w folię i pieczemy w piekarniku 1 godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu, obieramy buraki ze skórki i trzemy na tarce z małymi oczkami. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodajemy mleko, olej, jajka, marchewki i pokrojone suszone morele. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Ciasto przelewamy do formy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Podczas pieczenia wyrabiamy krem. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na masę. Wykładamy na wierzch ostudzonego ciasta. Gotowe!


5 komentarzy: