Ostatnio na blogu bardzo dużo przepisów z burakami. Rekompensuję tym sposobem chyba mój wcześniejszy brak zainteresowania tym warzywem. Nie doceniała jego walorów smakowych, wartości odżywczych i przede wszystkim doznań, jakie oferuje. Pieczony burak jest witaminową bombą! Eksperymentuję z zupami, sałatkami i ciastami. A czekoladowe ciasto z burakami, z dodatkiem suszonych moreli bardzo miło wzbogaciło niedzielny, słoneczny, marcowy poranek :)
- 1 szklanka mąki jęczmiennej Biolife
- 1 szklanka mąki orkiszowej Biolife
- 1 szklanka domowego mleka z orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 3 średniej wielkości buraki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g suszonych moreli
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu lipowego
Umyte buraki owijamy w folię i pieczemy w piekarniku 1 godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu, obieramy buraki ze skórki i trzemy na tarce z małymi oczkami. Do
miski wrzucamy wszystkie suche składniki. Do suchych
składników dodajemy mleko, olej, jajka, marchewki i
pokrojone suszone morele.
Dokładnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Ciasto
przelewamy do formy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60
minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudownie wygląda, musiało być wilgotne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńByło naprawdę przepyszne :) i baaardzo wilgotne :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń