niedziela, 10 maja 2015

Komosa ryżowa z pieczonymi burakami

Nastały dni botwinkowe, ale jeden przepis z burakami ostał.
Publikacja z dużym opóźnieniem, bo czasu ostatnio mało!
Nawet na jedzenie! Ale już się poprawiam :)

Składniki:
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka cytryny
  • 1/3 łyżeczki chilli
Przygotowanie:
Buraki myjemy, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 1 godzinę. Ziarna komosy płuczemy pod bieżącą wodą. Jeśli mamy trochę czasu możemy ją namoczyć, na 15-20 minut. Po tym czasie płuczemy, wymieniamy wodę i gotujemy pod przykryciem około 15 minut w dwóch szklankach wody. Ostudzone buraki kroimy i dodajemy do ugotowanej komosy. Z jogurtu i przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy przygotowane składniki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz