niedziela, 10 maja 2015

Brązowy ryż z botwinką

 Pierwsza botwinka! Na razie kupiona, ale na grządce już pojawiają się własne roślinki :)

Składniki:
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • dużo botwinki z małymi buraczkami :)
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego  
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • świeże oregano
  • sól
Przygotowanie: 
Przygotowujemy garnek, w którym na łyżce oliwy chwilę podsmażamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz starty świeży imbir. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki wody i wsypujemy wypłukany ryż. Następnie dodajemy umyte i pokrojone buraczki oraz sos sojowy. Gotujemy około 20 minut, aż do wypracowania większości wody. Przyprawiamy i dodajemy pokrojone liście botwinki. Gotujemy 10 minut, cały czas mieszając. Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz