piątek, 10 lipca 2015

Najlepsza szarlotka

Taka prawdziwa. Jeden ze smaków dzieciństwa. Upiekłam to ciasto do publikacji, którą przygotowywało Stowarzyszenie Opolska Blogosfera Kulinarna. Na zlecenie Opolskiej Organizacji Turystycznej promowaliśmy opolskie smaki. Jedna z publikacji opowiadała o smakach dzieciństwa wprost z opolskich regionów. Choć unikam tego typu wypieków to jednak taka szarlotka z mąki pszennej to naprawdę smak dzieciństwa :)

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na jabłka:

  •  2 kg jabłek
  •  ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag rodzinek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Razem z cukrem i cukrem waniliowym lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy rodzynki i cynamon.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy oraz pokrojone masło. Mieszamy oraz dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko. Przygotowane składniki zgniatamy na ciasto, po czym dzielimy na dwie części. Jedną trochę mniejszą. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Większą część ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do przygotowanej blach o wymiarach. Wstawiamy do lodówki. Białka z 3 jaj ubijamy na pianę, następnie stopniowo dodajemy resztę cukru, ciągle ubijając do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Formę z przygotowanym spodem wyciągamy z lodówki. Przekładamy na nią przygotowane i ostudzone jabłka oraz ubitą pianę. Na samą górę wykładamy drugą część ciasta przygotowując z niego paski oraz układając je w kratkę.
Pieczmy jedną godzinę. Po upieczeniu i wystygnięciu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz