niedziela, 16 sierpnia 2015

Cukinia zapiekana z papryką i wędzonym łososiem

Sezon na cukinie trwa już od jakiegoś czasu. Tropikalne temperatury sprzyjają i warzywa rosną jak szalone. Przynajmniej u mnie. Prawie codziennie zbieram kilka sztuk cukinii. Co z nich zrobić? Leczo to podstawa, a drugiem must cook jest cukinia zapiekana - tym razem z wędzonym łososiem. 

 
Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 kulki mozzarelli 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedziem
  • sól
Przygotowanie:
Cukinie przekrajany na pół i wybieramy środek, tak aby stworzyć miejsce na farsz w formie łódek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone papryki. Podsmażamy chwilę na oliwie i dodajemy pomidory, czosnek oraz przyprawy. Dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego łososia i mieszamy farsz. Cukinie wykładamy do naczynia żaroodpornego i wypełniamy farszem. Na samą górę układamy paski mozzarelli. Przed pieczeniem możemy skropić oliwą. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz