Sezon na cukinie trwa już od jakiegoś czasu. Tropikalne temperatury sprzyjają i warzywa rosną jak szalone. Przynajmniej u mnie. Prawie codziennie zbieram kilka sztuk cukinii. Co z nich zrobić? Leczo to podstawa, a drugiem must cook jest cukinia zapiekana - tym razem z wędzonym łososiem.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 150 g wędzonego łososia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 kulki mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedziem
- sól
Przygotowanie:
Cukinie
przekrajany na pół i wybieramy środek, tak aby stworzyć miejsce na
farsz w formie łódek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone papryki. Podsmażamy chwilę na oliwie i dodajemy pomidory, czosnek oraz przyprawy. Dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego łososia i mieszamy farsz. Cukinie wykładamy
do naczynia żaroodpornego i wypełniamy farszem. Na samą górę układamy
paski mozzarelli. Przed pieczeniem możemy skropić oliwą. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200
stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz