Sezon na cukinię w pełni. Co zrobić, gdy mamy nadmiar warzywa, i brak czasu na przygotowanie konkretnego obiadu? Przygotowujmy roladki z cukinii. Farsz z twarogu z ulubionymi orzechami (mogą być ziemne, nerkowce, włoskie), a do środka ulubiona ryba lub warzywo. Wszystko zależy od inwencji twórczej! Dodatkowym plusem tego dania jest surowa postać cukinii i bardzo szybkie przygotowanie. Naprawdę to dobre!
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 250 g chudego twarogu
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów
- 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- wędzony łosoś i/lub surimi
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy w cienkie, długie plastry, tak by żaden z nich nie miał pestek cukinii.
W misce mieszamy twaróg, jogurt naturalny, zmielone w blenderze orzechy oraz przyprawy. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Paski cukinii układamy na płaskiej powierzchni, smarujemy czubatą łyżką twarożku, dodajemy ukrojony kawałek wędzonego łososia lub paluszków surimi i zawijamy. Odstawiamy na talerzy i rolujemy następnego :) Po przygotowaniu odstawiamy do lodówki i wyciągamy 10 minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz