sobota, 22 sierpnia 2015

Roladki z cukinii z twarogiem, orzechami włoskimi i łososiem

Sezon na cukinię w pełni. Co zrobić, gdy mamy nadmiar warzywa, i brak czasu na przygotowanie konkretnego obiadu? Przygotowujmy roladki z cukinii. Farsz z twarogu z ulubionymi orzechami (mogą być ziemne, nerkowce, włoskie), a do środka ulubiona ryba lub warzywo. Wszystko zależy od inwencji twórczej! Dodatkowym plusem tego dania jest surowa postać cukinii i bardzo szybkie przygotowanie.  Naprawdę to dobre!

Składniki:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 250 g chudego twarogu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • wędzony łosoś i/lub surimi
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy w cienkie, długie plastry, tak by żaden z nich nie miał pestek cukinii. 

W misce mieszamy twaróg, jogurt naturalny, zmielone w blenderze orzechy oraz przyprawy. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Paski cukinii układamy na płaskiej powierzchni, smarujemy czubatą łyżką twarożku, dodajemy ukrojony kawałek wędzonego łososia lub paluszków surimi i zawijamy. Odstawiamy na talerzy i rolujemy następnego :) Po przygotowaniu odstawiamy do lodówki i wyciągamy 10 minut przed podaniem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz