środa, 9 lipca 2014

Brązowy ryż z jarmużem, kalafiorem i rzodkiewką

Znów na szybko. Znów brak czasu na zakupy. Znów wieczorny powrót do domu i dylemat co zaoferuje lodówka? Potrzebuję szybkiej kolacji i lunchu na następny dzień do pracy. Szybko wymyśliłam rozwiązanie.

Składniki:
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 1/4 główki kalafiora
  • 1/2 pęczku jarmużu
  • 5 rzodkiewek - najlepiej z ogródka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie: 
Ryż gotujemy w wodzie około 15 minut. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie kalafior. W tym czasie oczyszczamy jarmuż, odkrajamy łodyżki, kroimy i dusimy na patelni z łyżką oliwy i czosnkiem około 10 minut. Dodajemy ugotowany kalafior i ryż. Dusimy kolejne 10 minut dodając również sos sojowy i przyprawiając. Przygotowanie danie wykładamy na talerz i posypujemy pokrojoną rzodkiewką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz