poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kremowa zupa z selera

Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża bulwa selera
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatowej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 litry bulionu jarzynowego
  • 100 g sera feta
  • 200 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie: 

W dużym garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy obrany i pokrojony w kostkę korzeń selera wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Mieszamy, solimy i dusimy pod przykryciem na średnio małym ogniu przez około 15 minut. Warzywa mają zmięknąć, ale nie rumienić się.

Wlewamy bulion, zwiększamy ogień i zagotowujemy zupę. Potem na zmniejszonym ogniu gotujemy jeszcze 25-30 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Przyprawiamy. Na koniec blendujemy zupę dodając ser oraz jogurt naturalny. W razie potrzeby zupę przetrzeć przez sito. 






A to feler westchnął seler! Skrót na temat właściwości selerowych:
  • wspomaga odchudzanie (surowy, gotowany mniej)
  • 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii,

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Seler-dostarcza-witamine-c-i-fosfor-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html
     w 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii!
  • zawiera w sobie aż 86 cennych dla zdrowia składników
  • ma dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy
  • w czasach Hipokratesa polecano go Panom jako afrodyzjak:)
  • dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn oraz pobudza przemianę materii
  • odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze,  polepsza pracę nerek i serca
  • pomaga leczyć stawy, nadciśnienie oraz koi nasze nerwy
    10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii,

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Seler-dostarcza-witamine-c-i-fosfor-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz