Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża bulwa selera
- 3 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka gałki muszkatowej
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 litry bulionu jarzynowego
- 100 g sera feta
- 200 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
W
dużym garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy obrany i pokrojony w kostkę korzeń selera wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Mieszamy, solimy i dusimy pod przykryciem na średnio małym ogniu przez około 15 minut. Warzywa mają zmięknąć,
ale nie rumienić się.
Wlewamy bulion, zwiększamy ogień i zagotowujemy zupę. Potem na zmniejszonym ogniu gotujemy jeszcze 25-30 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Przyprawiamy. Na koniec blendujemy zupę dodając ser oraz jogurt naturalny. W razie potrzeby zupę przetrzeć przez sito.
- wspomaga odchudzanie (surowy, gotowany mniej)
- w 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii!
- zawiera w sobie aż 86 cennych dla zdrowia składników
- ma dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy
- w czasach Hipokratesa polecano go Panom jako afrodyzjak:)
- dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn oraz pobudza przemianę materii
- odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, polepsza pracę nerek i serca
- pomaga leczyć stawy, nadciśnienie oraz koi nasze nerwy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz