Jak tylko mam w domu większą ilość jajek planuję przygotowanie fritatty. Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Mogę wrzucić do niej wybraną kombinację warzyw, serów i innych dodatków. Zawsze wyjdzie smaczna. Idealna na kolację.
Składniki:
- 7 jajek z wolnego wybiegu
- 1 brokuł
- 150 g zielonych oliwek
- 200 g sera feta
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 łyżeczka pesto z bazylii
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Brokuł dzielimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 10
minut. Paprykę czyścimy i kroimy w kostkę, oliwki i fetę również kroimy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawy. Dodajemy paprykę, oliwki, fetę. Chwilę mieszamy. W naczyniu układamy ugotowany brokuł i zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 20-25
minut w 170 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz