piątek, 28 lutego 2014

Frittata z brokułem, oliwkami i serem feta

Jak tylko mam w domu większą ilość jajek planuję przygotowanie fritatty. Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Mogę wrzucić do niej wybraną kombinację warzyw, serów i innych dodatków. Zawsze wyjdzie smaczna. Idealna na kolację.

Składniki:
  • 7 jajek z wolnego wybiegu
  • 1 brokuł
  • 150 g zielonych oliwek
  • 200 g sera feta
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 łyżeczka pesto z bazylii
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Paprykę czyścimy i  kroimy w kostkę, oliwki i fetę również kroimy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawy. Dodajemy paprykę, oliwki, fetę. Chwilę mieszamy. W naczyniu układamy ugotowany brokuł i zalewamy masą jajeczną.  Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut w 170 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz