sobota, 1 lutego 2014

Sałatka z kurczakiem, białą rzodkwią i avokado z sosem musztardowym

Na mięso przyszła pora, a dokładnie na kurczaka.  Może nawet nie pora, a ogromna ochota, by urozmaicić sobie weekendowy obiad. Ochota przyszła na kurczaka. Z wiejskiej masarni, a nie z dyskontowej lodówki. Mamy takie szczęście, że pod domem w dzielnicowym sklepie istnieje stoisko z wyrobami mięsnymi, których pochodzenie znamy. I jeśli mięso kupujemy to tylko takie. Pomyślałam o kurczaku w towarzystwie tego co mam w lodówce czyli białej rzodkwi i awokado. Dorzuciłam również jajko i czerwoną cebulkę, gdyż będzie to świetnie połączenie. Cieszę się, że wegetarianką jestem tylko czasami, bo kurczaczek naprawdę zadowolił moje kubki smakowe.

Jaki sos do sałatki? Musztardowy! U nas zazwyczaj króluje czosnkowy, więc czas na urozmaicenie. Wino czeka, chlebek na zakwasie się piecze, a na przygotowanie sobotniej kolacji potrzebujemy:

Składniki na sałatkę:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 3 jajka (od szczęśliwej kurki)
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 2 łyżki przyprawy fajita
  • 1/2 łyżeczki chilii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka oliwy
Składniki na sos musztardowy:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na drobne paseczki. Doprawiamy przyprawą fajita, tymiankiem, oregano i chilli. Dodajemy łyżeczkę oliwy, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 15-20 minut. Po tym czasie smażymy na patelni i ostudzamy. Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy w misce. Białą rzodkiew obieramy i obieraczką kroimy w długie plastry, awokado również obieramy i kroimy. Jajko kroimy na ćwiartki, cebulkę w piórka, wszystko układamy na sałacie. Aby przygotować sos ucieramy oliwę z musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczonego kurczaka układamy na samej górze misy. Posypujemy orzeszkami piniowymi i polewamy sosem.

Sałatka wspaniale komponuje się z czerwonym półsłodkim winem! 






1 komentarz:

  1. Zapraszam do konkursu walentynkowego
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń