czwartek, 30 stycznia 2014

Pasta z białej fasoli, wędzonej makreli i pestek z dyni

Kolejna pasta do chleba, która rozwala system! Z białej fasoli, wędzonej makreli i dyni. Mniam! Pasta jest bardzo zdrowa ze względu na swoje składniki, ale też kaloryczna.

Zimą warto jeść fasolę, gdyż jest źródłem białka, witamin i minerałów. Białko fasoli jest zasadotwórcze, dzięki czemu dbamy o naszą równowagę kwasowo-zasadową. Fasola hamuje również wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego jest świetna dla osób cierpiących nad nadkwasotę. Fasola zawiera także lecytynę, która wzmacnia naszą pamięć i koncentrację oraz rozpuszczalny błonnik, który pomaga usunąć z organizmu nadmiar cholesterolu. W 100g fasoli jest około 250 kcal.

Pestki dyni są również zdrowe, ale przy okazji kaloryczne.  Zawierają wiele witamin (głównie z grupy B) oraz mikroelementów (magnez, fosfor, cynk, żelazo). Zawierają również cynk i lecytynę, która jak się okazuje jest także nieoceniona w procesach przemiany materii.

Trzeci składnik pasty jest także bardzo kaloryczny. W 100g wędzonej makreli jest  około 230 kcal. Makrela ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości selenu pomaga chronić naszą odporność,  poprawia pracę serca i reguluje poziom hormonów.

Składniki:
  • 1 szklanka białej fasoli namoczonej i ugotowanej
  • 1/2 małej makreli (około 100g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. Czosnek oczywiście obieramy, możemy pokroić, a makrelę dokładnie oczyszczamy z ości i części nie zjadliwych. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy zgodnie z preferencjami. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta możemy dodać 1 łyżeczkę jogurtu naturalnego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz