Trochę za dużo ugotowało mi się kaszy jaglanej i teraz kombinuję z różnymi pomysłami. Zupa już była, kotleciki już były, myślę, że nadeszła pora na zapiekankę. W lodówce różne rodzaje papryki i nawet jeden spory brokuł się znalazł. W takim razie proponuję zacząć od...
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duży brokuł
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka rukoli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 jajko
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 jagurtu naturalnego
- ser grana padano do posypania
- pieprz
Kaszę gotujemy w 4 szklankach wody, aż do całkowitego wyparowania. Do lekko ciepłej kaszy dodajemy pomidory z puszki, jogurt naturalny, jajko, pieprz, obrane ząbki czosnku, kurkumę, bazylię, oregano, tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy. Brokuł rozdzielamy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 minut. Cebulkę kroimy w kostkę, wszystkie papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Podsmażamy wszystko na patelni z dodatkiem oliwy. W blaszce/formie do pieczenia umieszczamy brokuły, potem masę z kaszy jaglanej i na samą górkę podsmażoną cebulę i paprykę .Wszystko posypujemy rukolą i serem grana padano. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz