czwartek, 27 marca 2014

Zakwas na domowy żurek - przygotowania wielkanocne czas rozpocząć!

Marzę o żurku już od dłuższego czasu. Zbliża się Wielkanoc, czas kiedy żurek jest obowiązkowym daniem. Postanowiłam w tym roku przygotować prawdziwy, domowy zakwas. Skoro tak dobrze mi idzie z domowych chlebem na zakwasie, żurkowy też powinien wyjść dobrze. Tym bardziej, że przepis nie jest trudny. Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale przygotowania czas rozpocząć:)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 litr przegotowanej wody (dodajemy ciepłą)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • pieprz (najlepiej w ziarnach)
Przygotowanie:
Obrany czosnek, ziele angielski oraz liście laurowe dodajemy do słoika. Dodajemy mąkę żytnią oraz zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy - tylko drewnianą łyżką. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, zabezpieczamy gumką recepturą i odstawiamy w ciepłe miejsce w kuchni. Codziennie każdego dnia (najlepiej o tej samej porze) mieszamy zakwas drewnianą łyżką. Gdzieś około po 4 - 6 dniach zakwas powinien być gotowy. Długość przygotowania powinna być uzależniona od naszej preferencji kwaśności :) Najlepiej więc sprawdzić czy smak nam odpowiada. Zakwas nie może być gorzki, gdyż to oznacza, że nam nie wyszedł i trzeba będzie spróbować jeszcze raz. Kiedy zakwas będzie gotowy przelewamy sam płyn (bez czosnku, liści i ziela) do butelki, którą można przechowywać w lodówce. Nie zamykamy jej szczelnie. Zakwas można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz