środa, 26 marca 2014

Sałatka z porem, selerem, groszkiem i jajkiem

Zielone, wiosenne sałatki chodzą mi po głowie odkąd słońce coraz częściej zagląda do moich okien. Bez ciężkiego majonezu, pełne zielonych składników i smaki które się łączą oraz uzupełniają. Tak właśnie narodziła się w mojej głowie sałatka z pora, selera, groszku i jajka. Pycha - co tu dużo pisać!

Składniki:
  • 1/2 średniego pora
  • 1/2 średniej bulwy z selera
  • 1/2 puszki groszku
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • pieprz
  • świeży szczypiorek
Przygotowanie:
Por kroimy na cienkie talarki, skraplamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Obieramy i trzemy na tarce seler. Pod odsączamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Przygotowujemy sos z musztardy, oliwy i pieprzu. Polewamy składniki sałatki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz