Znów pasta i znów z ciecierzycą. Cóż poradzę, że uwielbiam pasty, a ciecierzyca najlepiej nadaje się do świeżego domowego chleba z wspaniale dopasowanymi dodatkami?
Składniki:
- 1 szklanka namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów (przyprawa)
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- szczypta czarnuszki
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy więcej oliwy bądź oleju lnianego.
Wygląda apetycznie. Kiedyś miałam okazję skosztować podobnej pasty, była bardzo dobra. Myślę, że się skuszę na Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńZachęcam! Jest przepyszna:)
Usuń