wtorek, 8 kwietnia 2014

Brukselka pieczona w piekarniku z musztardą i kaparami

Pochodzi z Belgii, jest najmłodszym i najmniejszym przedstawicielem kapuścianego rodu. Najprawdopodobniej powstała w wyniku skrzyżowania kapusty głowiastej i jarmużu. Jest uznawana za najzdrowszą odmianę kapusty, gdyż posiada mnóstwo wartości odżywczych! Wiecie o kim mowa? O BRUKSELCE!

Brukselka to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu – ludzki organizm zamienia go w witaminę A, niezbędną między innymi do wzrostu dzieci oraz zapewniającą dobre działanie narządu wzroku. Witamina A pobudza też wytwarzanie śluzu nawilżającego warstwę ochronną oka, której brak powoduje schorzenia spojówek i rogówki. Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe, naskórek i skórę.

Długo zastanawiałam się jak ją przygotować. Postanowiłam wykorzystać piekarnik i moją wielką, niedawno narodzoną  miłość do musztardy i ... kaparów. Rewelacja!

Składniki:
  • 500 g świeżej brukselki
  •  3 łyżki oliwy
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
Przygotowanie:
Przygotowanie brukselki: odcinamy pierwsze listki, końcówkę, dokładnie myjemy i kroimy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym dodatkowo folią, którą przykryjemy warzywa. Do brukselki dokładamy kilka suszonych pomidorów - dodadzą cudownego aromatu. W innym naczyniu przygotowujemy sos, którym polewamy brukselki. Dodajemy oliwę, wyciśnięty czosnek, kapary i musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz