Pochodzi z Belgii, jest najmłodszym i najmniejszym przedstawicielem kapuścianego rodu. Najprawdopodobniej powstała w wyniku skrzyżowania kapusty głowiastej i jarmużu. Jest uznawana za najzdrowszą odmianę kapusty, gdyż posiada mnóstwo wartości odżywczych! Wiecie o kim mowa? O BRUKSELCE!
Brukselka to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C,
E, H i K. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne
zapotrzebowanie na witaminę C. Brukselka zawiera również dużo
beta-karotenu – ludzki organizm zamienia go w witaminę A, niezbędną
między innymi do wzrostu dzieci oraz zapewniającą dobre działanie
narządu wzroku. Witamina A pobudza też wytwarzanie śluzu nawilżającego
warstwę ochronną oka, której brak powoduje schorzenia spojówek i
rogówki. Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe, naskórek i skórę.
Długo zastanawiałam się jak ją przygotować. Postanowiłam wykorzystać piekarnik i moją wielką, niedawno narodzoną miłość do musztardy i ... kaparów. Rewelacja!
Długo zastanawiałam się jak ją przygotować. Postanowiłam wykorzystać piekarnik i moją wielką, niedawno narodzoną miłość do musztardy i ... kaparów. Rewelacja!
Składniki:
- 500 g świeżej brukselki
- 3 łyżki oliwy
- 4-5 suszonych pomidorów
- 1 łyżka kaparów
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka chilli
Przygotowanie:
Przygotowanie brukselki: odcinamy pierwsze listki, końcówkę, dokładnie myjemy i kroimy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym dodatkowo folią, którą przykryjemy warzywa. Do brukselki dokładamy kilka suszonych pomidorów - dodadzą cudownego aromatu. W innym naczyniu przygotowujemy sos, którym polewamy brukselki. Dodajemy oliwę, wyciśnięty czosnek, kapary i musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz