Co wiecie o brokułach? Prawdopodobnie pochodzą z Cypru, we Włoszech były już uprawiane w starożytności. Brokuły należą do rodziny kapustowatych, są cennym źródłem witaminy C, zawierają sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Brokuły zawierają również magnez i selen, są niskokaloryczne, zawierają błonnik pokarmowy, dlatego szczególnie polecane są osobom dbającym o linię.
Coraz częściej goszczą na naszych stołach i bardzo się z tego cieszę, bo są zdrowe i smaczne. Jedynym minusem jest nie do końca przyjemny zapach, który ulatnia się podczas gotowania. Ponoć sprawdzonym sposobem jest dorzucenie do gotującego się warzywa kilka łyżek mleka lub skórkę od chleba. Nie próbowałam, ale muszę przetestować :)
Chciałam przygotować brokuł w nowej formie i wpadłam na pomysł kotlecików z kaszy jaglanej, brokułu oraz pestek słonecznika. Bardzo pyszne połączenie!
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 czerwona cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
- 2 łyżki pestek słonecznika
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w 2,5 szklance wody, aż do momentu kiedy woda wyparuje, a kasza będzie ugotowana. W między czasie gotujemy brokuł. Wrzucamy na 5-7 minut do wrzącej, osolonej wody. Ugotowany brokuł mieszkamy z kaszą jaglaną (ugniatamy widelcem), dodajemy pokrojoną cebulkę, wyciśnięty czosnek, słonecznik i przyprawiamy. Całą masę dokładnie mieszamy i formujemy z niej małe kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Do kotlecików bardzo przyjemnie pasuje zielony sos bazyliowy, o którym w kolejnym poście.
Do kotlecików bardzo przyjemnie pasuje zielony sos bazyliowy, o którym w kolejnym poście.
świetny pomysł na kotleciki! z wielką chęcią zjadłabym takie na obiad i też pewnie to zrobię, bo przepis zapisuję - tego nie można nie spróbować :)
OdpowiedzUsuńByły naprawdę przepyszne! Polecam :)
Usuńa co ze słonecznikiem?
OdpowiedzUsuńSłonecznik dodajemy przez wymieszaniem masy i formowaniem kotlecików:) Przepraszam za niedokładny opis przygotowania :)
Usuń1 szklanka kaszy jaglanej przed ugotowaniem, tak?
OdpowiedzUsuńTak, 1 szklanka kaszy przed ugotowaniem :) Już poprawiam w przepisie :)
Usuń