niedziela, 27 kwietnia 2014

Jęczmienno- żytnie ciasteczka korzenne z dynią

Ciasteczka szybkie, zdrowe, pyszne. Co weekend szukam nowej wariacji z różnymi rodzajami płatków. Dziś postanowiłam wypróbować połączenie jęczmiennych i żytnich z dynią.

Składniki:
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1/2 szklanki mąki żytniej 2000
  • 5 łyżek pestek z dyni
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 75 g masła ( miękkiego )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy jajko, miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką. Po wyrobieniu masy  lepimy małe kulki i układamy ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż do momentu kiedy ciasteczka się zarumienią.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz