Ciasteczka szybkie, zdrowe, pyszne. Co weekend szukam nowej wariacji z różnymi rodzajami płatków. Dziś postanowiłam wypróbować połączenie jęczmiennych i żytnich z dynią.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1/2 szklanki mąki żytniej 2000
- 5 łyżek pestek z dyni
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 75 g masła ( miękkiego )
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy jajko,
miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką. Po wyrobieniu masy
lepimy małe kulki i układamy ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż do momentu
kiedy ciasteczka się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz