niedziela, 27 kwietnia 2014

Jaglane ciasto cytrynowe

Słoneczne popołudnie. Słońce ogrzewające skórę. Stokrotki tulące stopy. Zielona herbata w ogrodzie. Cytrynowe ciasto. Cudowne popołudnie!

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki z kaszy jaglanej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Roztapiamy masło, dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny. Ostudzamy, aby było letnie. Do misy wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gęstą, puszystą masę. Do osobnej miski dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę jaglaną oraz proszek do pieczenia. Powoli, cały czas mieszając, dodajemy mieszankę mąk do masy z jajek i cukru. 

Do przygotowanej masy dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania ciasta o konsystencji np. budyniu. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Sprawdzamy czy patyczek jest suchy, jeśli tak ciasto jest gotowe:)







5 komentarzy:

  1. Z takim ciastem musi być udane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie kupujesz make ziemniaczana? Bo przeciez nie o skrobie chodzi prawda? /Choc czesto nazywana jest "maka" wlasnie/. Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń